top of page
PODCASTPRISEN.png

podcastprisen 2023

Podcastprisen 2023 hylder for femte gang det bedste fra lyd- og podcastverdenen!

Der kom 235 indstillinger til årets priser, juryerne reducerede feltet til 30 nominerede, og de seks vindere, en special mention og Pionerprisen blev kåret til prisfest hos Absalon i København den 6. april 2024. ​

Podcastprisen 2023 er støttet af Dansk Journalistforbunds Aktivitetspulje, tusind tak for støtten!

Her er vinderne af podcastprisen 2023

Læs mere om vinderne, de nominerede og juryerne her

 

pionerprisen.png
Årets eksperiment.png
Årets fortælling.png
Årets lyddesign.png
Årets niche.png
Årets talent.png
Årets uafhængige.png
Årets uafhængige-special mention.png
baggrund-podpris2022.png

Overordnede kriterier

 

Podcastbranchen er en broget blanding af medier med store budgetter, mindre produktionsselskaber og en stor gruppe ildsjæle. For at favne bredden og give undergrunden samme vilkår som de store producenter, tager juryerne højde for forskellene i produktionsvilkårene, når de udvælger de nominerede og årets vindere. Samtidig koster det 200 kroner for store medier og virksomheder at indstille en podcast, mens det er gratis for de uafhængige podcastere og ildsjæle.

 

Det gælder for alle priser, at produktionerne skal være udgivet som podcast first. Det vil sige, at de er udviklet til podcastmediet og bruger mediets styrke til eksempelvis: At folde historier eller samtaler ud i den form og længde, der passer til fortællingen og ikke sendefladen. At ramme en helt specifik niche og målgruppe. At skabe intime lytterum. At udvikle og bruge lyd som aktiv medfortæller, eller at give stemme til mennesker, der ellers ikke kommer til orde.

 

Prisen gives til podcasts, der er udkommet i perioden fra 01/01/2023 til 31/12/2023. Hvis de overordnede kriterier ikke er opfyldt, bliver podcasten ikke taget i betragtning.

 

De seks priser

 

Find kriterierne for de enkelte priser nedenunder, følg med her, hvor vi løbende offentliggør årets juryer, nominerede og vindere.

Årets eksperiment

 

Årets eksperiment gives til en podcast, der gennem eksperimenter med alt fra lyddesign til koncept hæver mediet til nye højder. Vinderen af Årets eksperiment viser forståelse for mediet og mod til at gå i helt nye retninger. I bedømmelsen lægger juryen vægt på opfindsomhed, det unikke bidrag og modet til at tage chancer.
 

Årets fortælling

 

Årets fortælling gives til årets bedste fortælling i lyd, hvor lyde, stemmer, musik og stilhed tegner billeder for lytternes indre biograf. Fortællingen kan frit blande dokumentar og fiktion, men den skal løbe over minimum to afsnit. I bedømmelsen lægger juryen vægt på dramaturgi, lydens plads som medfortæller og originalitet.
 

Årets lyddesign


Årets lyddesign hylder det gode håndværk. Fra kompositionen af stemmer, lyde, musik og stilhed, der skaber fængslende fortællinger. Til den rammende jingle, underlægning eller mix, der sætter podcastens tone. I bedømmelsen lægger juryen vægt på håndværk, musikalitet, sans for helheden og evnen til at forløse en fortælling, så den kryber ind under huden.
 

Årets Niche

 

Årets niche hylder nørderi og gives til en podcast, der går i dybden med et nichet emne eller målgruppe med originalitet og passion, så lytterne både bliver klogere og er underholdt. I bedømmelsen lægger juryen vægt på konceptets originalitet, samt værternes evne til at formidle med engagement og til at ramme nichen.
 

Årets talent

 

Årets talent hylder nye stemmer og gives til podcastere, der er trådt frem og har markeret sig på lydscenen inden for det seneste år. Kategorien favner alle roller inden for podcasting - fra det gode værtskab til tilrettelæggelse og lyddesign og klip. I bedømmelsen lægger juryen vægt på det unikke bidrag, potentiale og mod.
 

Årets uafhængige

Årets uafhængige podcast hylder de podcastere, der med autonomi og uden hjælp fra store medier og platforme deler deres viden og passion. Prisen gives på tværs af genrer og udtryk. I bedømmelsen lægger juryen vægt på kvalitet, passion og evnen til at slå igennem lydmuren og blive en succes blandt lytterne.

podcastprisen 2022

Vinderne af Podcastprisen 2022 blev fundet 25. februar 2023 hos Absalon.

Der kom 263 indstillinger til Podcastprisens seks priser i 2022, heraf udvalgte juryen 30 nominerede, kårede 6 vindere og gav 2 special mentions.

HER ER VINDERNE

 

Årets eksperiment er Hédoné af Pauline Kloster Hildan (uafhængig) 

Årets fortælling er Spiralkampagnen, produceret af Monomono for DR


Special mention i Årets fortælling til Tilbage til TasiilaqDR Lyd


Årets lyddesign er Cyanidmanden af Third Ear med lyddesign af Tim Hinman og Frederik Nielbo

Årets niche er Kvindefodboldpodcasten af Amalie Bremer og Verner Bager (uafhængig)

Årets talent er Anders Kofoed for Dyrenes dybeste hemmeligheder, Go Little Play

Årets uafhængige er Astropod af Marianne Gellert og Amalie Bendixen (uafhængig)

Special mention i Årets uafhængige til The mental Cuties Club af Thurea Al-Rahbi og Christina Le (uafhængig)

Kæmpe tillykke og tak for i år!

Find de nominerede og juryerne her og følg med her, på facebook og instagram, hvor vi deler billeder fra prisfesten.

PODCASTPRISEN 2022 bliver til med støtte fra DJs Aktivitetspulje og Hindenburg. Tusind tak for den.

podcastprisen 2021

Vinderne af Podcastprisen 2021 blev fundet lørdag den 5. marts hos Absalon. Juryerne havde reduceret  årets 205 indstillinger til 30 nominerede, syv vindere og to special mentions. Læs mer om årets jury, de nominerede og vinderne her!

Find billeder fra aftenen her, på facebook og instagram. Podcastprisen 2021 blev til med støtte fra Dansk Journalistforbunds aktivitetspulje. Tak for det

Vinderne af Podcastprisen 2021 - find det fulde overblik her

podcastprisen 2020

I 2020 kom der 280 indstillinger fordelt på de seks kategorier: Årets eksperiment, Årets fortælling, Årets nørderi, Årets samarbejde, Årets talent og Årets underholdning. De seks juryer udvalgte 30 nominerede - fem i hver kategori - og vinderne blev kåret den søndag 29. november hos Absalon på Sønder Boulevard 73. Find eventet på Facebook her.

Her er vinderne af Podcastprisen 2020

Årets eksperiment 

ROSAS REALITY RADIO, Rosa Marie Frang (optagelse, tilrettelæggelse, musik og klip), Brit P. Jensen (konsulent) og Kasper Janus Rasmussen (masterering), rosasreality.com/

 

Årets fortælling  

BLACKOUT - PIGEN PÅ BILLEDET, Sara Bjelke Refsbech (fortæller), Anne Pilegaard Petersen (tilrettelægger), Rune Sparre Geertsen (redaktør). Produceret af Filt Cph for DR.

 

Årets nørderi 

KVINDE KEND DIN HISTORIE, Gry Nielsen-Jexen (vært), Cecilie Wortziger (tilrettelæggelse og produktion),  Frej Levin (musik) og Sofie Nørgaard Kampmark (grafik)

 

Årets samarbejde 

ÅSTEDER - FORTÆLLINGER FRA GUDENÅEN, Lene Grønborg (produktion), journalist og podcastproducent Susanna Sommer - et samarbejde mellem otte museer, 2 turistorganisationer omkring Gudenåen, Silkeborg Arkiv og de syv kommuner i GudenåSamarbejdet. 

 

Årets talent

CILLE LEWINSKY, Talk Town

 

Årets underholdning 

PÅ BAGSÆDET MED HAV & KAMAL, Kamal Hassan og Havshen Nabaz, DR P3 podcast

 

Pionerprisen

HINDENBURG, Chris Mottes (CEO og partner), Preben Friis (CTO og founder), Nick Dunkerley (Creative Director og founder)

 

Find juryernes begrundelserne og samlet info om Podcastprisen 2020 her.

ALle vinderne.png
De nominerede er....png
Podcast2020.jpg
bottom of page