PODCASTPRISEN.png

podcastprisen 2022

Podcastprisen 2022 hylder for fjerde år i træk det bedste fra lyd- og podcastverdenen!

Du kan indstille din eller din favoritpodcast mellem 1. december 2023 og 14. januar 2023. Juryerne mødes i februar, og vinderne kåres til prisfest hos Absalon lørdag den 25. februar 2023. 

Nedenfor finder du kriterierne for de seks priser. Følg med her, på facebook og instagram, hvor vi løbende offentliggør juryerne, de nominerede og info om prisfesten hos Absalon.

Årets eksperiment

 

Årets eksperiment gives til en podcast, der gennem eksperimenter med alt fra lyddesign til koncept hæver mediet til nye højder. Vinderen af Årets eksperiment viser forståelse for mediet og mod til at gå i helt nye retninger. I bedømmelsen lægger juryen vægt på opfindsomhed, det unikke bidrag og modet til at tage chancer.

Årets fortælling

Årets fortælling gives til årets bedste fortælling i lyd, der gør brug af lyde, stemmer, musik og stilhed til at tegne billeder for lytternes indre biograf. Fortællingen kan frit blande dokumentar og fiktion, men den skal løbe over minimum to afsnit. I bedømmelsen lægger juryen vægt på den gode historie, lydens plads som medfortæller, originalitet og mod.

Årets Lyddesign

 

Årets lyddesign hylder det gode håndværk - Fra kompositionen af stemmer, lyde, musik og stilhed, der skaber fængslende fortællinger. Til den rammende jingle eller underlægningsmusik, der sætter podcastens tone. I bedømmelsen lægger juryen vægt på musikalitet, håndværk og evnen til at forløse en fortælling, så den kryber ind under huden.

Årets Niche

Årets niche gives til en podcast, der går i dybden med en niche med indlevelse og passion, så lytterne båder er underholdt og bliver klogere. I bedømmelsen lægger juryen vægt på værternes evne til at formidle deres stof med engagement og ramme nichen.

Årets talent

 

Årets talent hylder nye stemmer og gives til podcastere, der har markeret sig på lydscenen inden for det seneste år. Kategorien favner alle roller inden for podcasting - fra det gode værtskab til lyddesign og klip. I bedømmelsen lægger juryen blandt andet vægt på kreativitet, mod og potentiale.

Overordnede kriterier

 

Podcastbranchen er en broget blanding af medier med store budgetter, mindre produktionsselskaber og en stor gruppe ildsjæle. For at favne bredden og give undergrunden samme vilkår som de store producenter, tager juryerne højde for forskellene i produktionsvilkårene, når de udvælger de nominerede og årets vindere. Samtidig koster det 200 kroner for store medier og virksomheder at indstille en podcast, mens det er gratis for de uafhængige podcastere og ildsjæle.

 

Det gælder for alle priser, at produktionerne skal være udgivet som podcast first. Det vil sige, at de er udviklet til podcastmediet og bruger mediets styrke til eksempelvis - At folde historier eller samtaler ud i den form og længde, der passer til fortællingen og ikke sendefladen: At ramme en helt specifik niche og målgruppe. At skabe intime lytterum. At udvikle og bruge lyd som aktiv medfortæller, eller at give stemme til mennesker, der ellers ikke kommer til orde.

 

Priserne gives til podcasts, der er udkommet i perioden fra 01/01/2022 til 31/12/2022. Hvis de overordnede kriterier ikke er opfyldt, bliver podcasten ikke taget i betragtning.