top of page
podpris-stor (2).jpg

podcastprisen 2021

Podcastprisen 2021 hylder for tredje år i træk det bedste fra lyd- og podcastverdenen!

Juryerne har voteret, og årets 205 indstillinger er blevet til 30 nominerede, syv vindere og to special mentions. Vinderne blev kåret lørdag den 5. marts hos Absalon i København - her er de!

Årets eksperiment er GENERATIONEN

Årets fortælling er Operation Romeo, Third Ear

Special mention - Årets fortælling, Kiggerpigen, DR

Årets lyddesign går til Marie Kildebæk for De 169 piger, DR

Årets niche er Geniale Galakser, TALK TOWN KIDS

Årets talent er Babak Vakili for GENERATIONEN

Special mention, Årets talent, Anna Svensmark Møller, LORT, TALK TOWN KIDS

Årets underholdning er Hva’ så?! med Christian Fuhlendorff

 

Pionerprisen går til FRIES BEFORE GUYS

 

Kæmpe tillykke!

Podcastprisen 2021 er blevet til med støtte fra Dansk Journalistforbunds aktivitetspulje. Tak for det

HER ER VINDERNE AF PODCASTPRISEN​ 2021

 

Find kriterierne for de enkelte priser, årets juryer, de nominerede og ikke mindst vinderne af Podcastprisen 2021 - og juryernes begrundelser for, at de vandt.

I år har vi tilføjet prisen for Årets lyddesign for at hylde de dygtige lyddesignere, musikere, tonemestre, komponister og andre gode lydfolk, der skaber rummet omkring den gode fortælling eller den helt rigtige underlægning til din yndlingspodcast.

Årets Nørderi skifter navn til Årets niche - men indholdet i prisen er det samme.

PIONERPRISEN GÅR TIL FRIES BEFORE GUYS

Nanna Hovgaard og Josephine Kuhn

HER ER JURYENS BEGRUNDELSE

Over de seneste syv år har Josephine Kuhn og Nanna Hovgaard med FRIES BEFORE GUYS bygget et hjertevarmt fællesskab med alt fra latter til alvorlige samtaler. Ved selv at dele generøst fra deres egne liv. skaber de med podcasten et rum for sårbare, tankevækkende og sjove fortællinger om krop, seksualitet, venskaber og i det hele taget livet - ærligt og dybt personligt. Så lytterne føler sig set og måske mindre alene.

 

FRIES BEFORE GUYS er på samme tid essensen af, hvad en god samtalepodcast kan, og et mål ift hvad man kan opnå i branchen. Som bonus er Nanna og Josephine dejlige mennesker, og som en lytter skriver: “Et nyt afsnit føles som at få et kram af en god ven” 

 

Fries Before Guys var med før podcasting blev stort, og i dag er de nogle af de største. Med mod, integritet, professionalisme, faglighed og åbenhjertighed har de vist vejen for en masse andre podcastere og vist os alle, hvad mediet også kan.

 

Derfor er de sande podcastpionerer.

Prisen blev overrakt Jada (Emilie Molsted Nørgaard) og gives af Center for Podcasting for at hædre pionererne i branchen. Første år gik prisen til Third Ear, i 2020 gik den til Hindenburg, og i år til FRIES BEFORE GUYS.

Årets eksperiment

 

Årets eksperiment gives til en podcast, der gennem eksperimenter med alt fra lyddesign til koncept hæver mediet til nye højder. Vinderen af Årets eksperiment viser forståelse for mediet og mod til at gå i helt nye retninger. I bedømmelsen lægger juryen vægt på opfindsomhed, det unikke bidrag og modet til at tage chancer.

Årets eksperiment er generationen

Idé, manus og tilrettelæggelse: Babak Vakili- Lyddesign og original musik: Frankie Motion - Idé og redaktør: Sandra Mia Susgaard - Redaktionsleder: Karen Albertsen - Programansvarlig: Søren Bygbjerg.

HER ER JURYENS BEGRUNDELSE

Vinderen af Årets eksperiment væltede juryen bagover som en af de bedste lyttoplevelser i nyere tid, og det sætter flueben i alle parametre for at være et eksperiment. Det leger med fakta og fiktion, er mega personligt, skarpt, lyrisk, velskrevet og dybsindigt. Og så er det rørende som en knytnæve i maven, der gør os flove og viser verden fra nye vinkler.

 

Podcasten fremmaner en kompleksitet i et vigtigt tema i tiden, og den gør det med både humor, alvor og en kæmpe generøsitet. Lyddesign og klip understøtter på fornem vis denne vekselvirkning mellem det sjove, det bevægende og det alvorlige. Så vi er på samme tid virkelig godt underholdt og rørt.

 

Derfor er Årets eksperiment er Generationen!

Nominerede - Årets eksperiment

  • Generationen

  • Hvert år i oktober

  • Mysteriet om Elvira Madigan

  • Naturen i øret

  • Verden er i dig

Juryen for Årets eksperiment

  • Anne Neimann Clement, LYDPOL

  • Morten Svenstrup, Lyttepraksis

  • Niels Erling, AKT1

  • Nina Sauerland, Munck Studios

  • Thomas Arent, Frihedsbrevet

Årets fortælling

 

Årets fortælling gives til årets bedste fortælling i lyd, der gør brug af lyde, stemmer, musik og stilhed til at tegne billeder for lytternes indre biograf. Fortællingen kan frit blande dokumentar og fiktion, men den skal løbe over minimum to afsnit. I bedømmelsen lægger juryen vægt på den gode historie, lydens plads som medfortæller, originalitet og mod.

Årets FORTÆLLING er OPERATION ROMEO

Skrevet, optaget og fortalt af Krister Moltzen - Redigering og mix: Tim Hinman - Skuespillere: Iben Dorner, Esben Dalgaard og Thure Lindhardt - Grafik: Anne Sofie Madsen - Optagelser og researchassistent: Frederik Nielbo

HER ER JURYENS BEGRUNDELSE

Vinderen af Årets fortælling er dragende, og som lytter rejser man tilbage i tid og rum og forsvinder ind i dens univers. Den er sindssygt velproduceret, og skaberne bag bruger alle mediets muligheder. Historien bygger på et kæmpe stort historisk materiale, som er blevet omsat til en medrivende historie, hvor situationer og øjeblikke genskabes med stor livagtighed. Ikke mindst kaster fortællingen lys over et mørkt kapitel i vores historie, og gør lytterne klogere på, hvordan Stasi systematisk udnyttede kvinder og lod dem stå tilbage med konsekvenserne af den østtyske spionage. 

 

Årets fortælling er Operation Romeo af Third Ear!

 

SPECIAL MENTION TIL KIGGERPIGEN

Medvirkende: Inge Monberg - Original musik: Simon Kvamm - Tilrettelæggelse og redigering: Stine Ellerbæk - Producer: Torben Brandt.

HER ER JURYENS BEGRUNDELSE
Kiggerpigen er sammen med de andre nominerede en rørende, vigtig og virkelig dragende fortælling. Alligevel vil vi gerne fremhæve denne serie, fordi det er vigtigt at hylde de uafhængige producenter, som tager sig tid med sit materiale og sin historie. Endnu vigtigere er det at hylde modet til at fortælle en historie så enkelt, som Stine gør. Produktionen emmer af tålmodighed. Stine har både været tålmodig i egen proces, da optagelserne har taget flere år. Men der udvises også en særlig tålmodighed over for lytteren i fortællingen. En tiltro til at lytteren kan kaste sin egen fortolkning ned over materialet. Og især i interviewsituationerne er vi med i øjeblikke, som ikke kun er vigtige for historien, men som får fortællingen til at leve. Mange podcastfortællinger handler i øjeblikket om at dykke ned i fortiden. Stine lykkedes i sin fortælling med at få sin fortælling til at leve, fordi hun tør at gå ind i den smerte blandt ofrene, som stadig bor i dem den dag i dag.

nominerede - Årets fortælling

  • Generationen

  • Kiggerpigen

  • Mors afskedsbrev

  • Oh Freedom!

  • Operation Romeo

Juryen for Årets fortælling

  • Anna Thaulow, Third Ear

  • Karen Mørk, Vallekilde Højskole

  • Søren Korsholm, Københavns Radiobiograf

  • Julie Bang, Hz&Tone

  • Nick Dunkerley, Hindenburg

Årets Lyddesign

 

Årets lyddesign hylder det gode håndværk - Fra kompositionen af stemmer, lyde, musik og stilhed, der skaber fængslende fortællinger. Til den rammende jingle eller underlægningsmusik, der sætter podcastens tone. I bedømmelsen lægger juryen vægt på musikalitet, håndværk og evnen til at forløse en fortælling, så den kryber ind under huden.

Årets LYDDESIGN GÅR TIL MARIE KILDEBÆK FOR DE 169 PIGER

HER ER JURYENS BEGRUNDELSE

Årets lyddesign er elegant, lækkert og stærkt. Det er afbalanceret med en god blanding af musik og reallyd. Designet er tæt og foruroligende, samtidig med at det er velfungerende underspillet og nøgent, og det gør, at fortællingen kryber ind under huden.

Man fornemmer, at der er kræset for optagelserne blandt andet med den binaurale lyd, der er effektiv og blender smukt med det øvrige lyddesign, så scenerne udfoldes og opbygges på fineste radiofoniske manér.

 

Lyddesigneren bag det vindende lyddesign har et lovende potentiale, og hun fik os alle til at lytte. Vi fornemmer en ny stemme - en ny frekvens - noget endnu uhørt, og vi glæder os til at følge hende.

 

Derfor går Årets lyddesign til Marie Kildebæk for “De 169 piger”

Nominerede - Årets Lyddesign

  • Mikkel Rönnau, Farlige toner

  • Jesper Dupont

  • Marie Kildebæk

  • Peter Albrechtsen, Lars Halvorsen og Mikkel Nielsen

for Eksorcismen på Ærø

  • Signe Mansdotter

Juryen for Årets Lyddesign

  • Jacob Heldt, DR

  • Maria Dønvang, Maria Donvang Productions

  • Mikkel Larsen, Lyddesigner/ Komponist Dansk Danseteater

  • Nina Liv Bendstrup, Nina Liv lyddesign

  • Rebecca Bach Lauritzen, Filt Cph

  • Simon Stefanski, DR

Årets Niche

Årets niche gives til en podcast, der går i dybden med en niche med indlevelse og passion, så lytterne båder er underholdt og bliver klogere. I bedømmelsen lægger juryen vægt på værternes evne til at formidle deres stof med engagement og ramme nichen.

Årets NICHE er GENIALE GALAKSER

Vært, tilrettelægger og produktion: Rikke Mia Skovdal - Medvirkende: Anja C. Andersen, astronom ved Niels Bohr instituttet, KU - Lyddesign: Anna Svensmark Møller - Redaktør: Mette Hovmand-Stilling - Cover: Ditte Breineberg - Udgiver: Talk Town KIDS

HER ER JURYENS BEGRUNDELSE

Årets niche er fremragende i sin formidling af viden til målgruppen, og den suger os ind i et forrygende univers. Den er flot radiofonisk sat sammen med velindtalte speaks, musik og et godt lyddesign, der understøtter indholdet og skaber indre billeder. Tempoet er sat ned, mens der bliver skruet op for alle sanser. Lytterne bliver både underholdt og klogere af at lytte til de passionerede og vidende værter, som giver én lyst til at rydde resten af podcast-feedet og sætte den på autoplay. Det er en svær målgruppe, men podcasten fanger den - og den tager de voksne med, når vi sætter os ind i raketten og rejser ud i rummet med Anja Cetti Andersen som guide gennem galakserne.

 

Årets niche er Geniale Galakser fra Talk Town Kids

Nominerede - Årets niche

  • Drop In - podcast af Gellerup Live

  • FÅRKING KRONISK

  • Geniale Galakser

  • Liv, død og fodbold

  • Mens vi strikker

Juryen for Årets niche

  • Ali Aminali, LOUD/24syv

  • Amalia Bonné, Lydtid

  • Andrew Davidson, Videnslyd

  • Luna Svarrer, Flexwerker

  • Sidsel Kaae Nørgaard, SKN Podcast

  • Sofie Buch, Næstved Bibliotek, tidl. Kulturtårnet

  • Thomas Albrektsen, TV2 Øst

Årets talent

 

Årets talent hylder nye stemmer og gives til podcastere, der har markeret sig på lydscenen inden for det seneste år. Kategorien favner alle roller inden for podcasting - fra det gode værtskab til lyddesign og klip. I bedømmelsen lægger juryen blandt andet vægt på kreativitet, mod og potentiale.

Årets TALENT er BABAK VAKILI

HER ER JURYENS BEGRUNDELSE

”Nogle er akademikere, nogle de lytter til Gud

Andre fyrer med skud.

Jeg vælger at rappe.

Jeg har fået at vide, at der er størst magt i det bly, der ender som skrift”

 

’Generationen’ er en podcast, der viser ikke bare skriftens magt og ordets magt. Men stemmens magt.

I en scene i podcasten bliver Babak Vakili afvist ved et diskotek sammen med nogle af sine venner. Ligesom ham har de iransk baggrund.

”Drenge, I kommer ikke ind i aften”, siger dørmanden, ”kameraet har allerede sagt nej”.

Kameraet har allerede sagt nej?

Prøv lige at høre den sætning:

”Vi har set jer”, siger den, ”og I er forkerte”.

I ’Generationen’ blotlægger Babak Vakili det blik, han og hans generation er vokset op i, og han gør det ud fra sin egen fortælling.

Når podcasten peger på den synlige og usynlige racisme i det danske samfund, er det pågående, det er personligt, og det er politisk.

Som vært graver Babak Vakili dybt i sig selv og analyserer sin egen splittelse. Imellem to lande, Danmark og Iran. Imellem de to kulturer, der har skabt den, han er.

I en tid, hvor mange af de store samtaler handler om identitet og retten til at være, hvem man er, taler ’Generationen med en stemme, der er umulig at komme udenom.

I podcasten får Babak Vakili ikke ordet. Han tager det.

Han hvisker.

Han rapper.

Han læser digte.

Han spiller scener og stiller spørgsmål.

Han er sjov, han er følsom, han er stærk.

Og han ligger hele tiden lige dér, helt fremme i ørerne. Babak Vakili er eminent dygtig til at bruge sin stemme.

’Generationen’ er en poetisk og musikalsk eksplosion.

Den er nyskabende historieskrivning, den hører hjemme på skoleskemaet, og den er en vild og rørende rejse ind bag lukkede døre.

Men mens af alt er den en almenmenneskelig, eksistentiel undersøgelse, som vil ramme de fleste, der har prøvet, hvad det er at gå rundt og være et menneske. Som Babak Vakili selv siger det i ’Generationen’:

”Hey, hvordan finder man ud af, hvem man er, og hvad man står for – når alle omkring dig hele tiden prøver at påvirke dig?”

SPECIAL MENTION TIL ANNA SVENSMARK MØLLER

HER ER JURYENS BEGRUNDELSE

Anna Svensmark Møller bliver fremhævet af juryen, fordi hun er et lysende radiofonisk talent. Hun laver podcasts til børn - et notorisk svært publikum -uden at tale ned til dem eller hægte dem af. Hun er inde over alle dele af podcastproduktionen på en måde, der forener nysgerrighed og legelyst med en tydelig sans for kvalitet og et øre for de små og store detaljer. 

Hendes energi, mod og kreativitet er smittende og vi glæder os til at lytte til hvad hun finder på i fremtiden - forhåbentlig involverer det flere toiletsange spillet på trombone.

Nominerede - Årets talent

  • Anna Svensmark Møller

  • Babak Vakili

  • Rikke Clemmesen

  • Martin Grønne for Bakspejl

  • Sans-1

Juryen for Årets talent

  • Benedikte Granvig, DR P2

  • Gudrun Marie Schmidt, Politiken

  • Pauline Ravn, Podads 

  • Sara Troense, MYRKR

  • Silke Fensman, Podimo

Årets underholdning

Årets underholdning hylder stemmerne, der får os til at grine højt på cyklen og i badet. Med et godt værtskab eller koncept bliver lytteren taget med ind i et rum og en varme, der smitter og inviterer. I årets underholdning lægger juryen vægt på konceptets styrke og værtsskabet.

Årets UNDERHOLDNING er HVA' SÅ?! MED CHRISTIAN FUHLENDORFF

Christian Fuhlendorff

HER ER JURYENS BEGRUNDELSE

Årets underholdning er på samme tid sjov, nærværende, seriøs og finurlig. Det er et simpelt koncept, men det virker! Podcastens umiddelbare energi og anderledes tilgang til kilder gør det sjovt at lytte med, og vi kommer samtidig tæt på gæsterne. Det er en samtalepodcast på sit ypperste, der har smidt manus, planer og forladt studiet for at skabe rum for nye samtaler.

Årets underholdning er Hva’ Så?! med Christian Fuhlendorff

nominerede - Årets Underholdning

  • Fries Before Guys

  • Hjerteflimmer for voksne

  • Hva' Så?!

  • Mads og A-holdet

  • Wissen Wassen

Juryen for Årets Underholdning

  • Andreas Saxild, Saga Egmont

  • Anne Lavendt, Radio 100

  • Christian Ottenheim, BEAM Audio Agency

  • Lucas Francis Claver, Juhl & Brunse

  • Maya Tekeli, Frihedsbrevet

Overordnede kriterier

 

Podcastbranchen er en broget blanding af medier med store budgetter, mindre produktionsselskaber og en stor gruppe ildsjæle. For at favne bredden og give undergrunden samme vilkår som de store producenter, tager juryerne højde for forskellene i produktionsvilkårene, når de udvælger de nominerede og årets vindere. Samtidig koster det 200 kroner for store medier og virksomheder at indstille en podcast, mens det er gratis for de uafhængige podcastere og ildsjæle.

 

Det gælder for alle priser, at produktionerne skal være udgivet som podcast first. Det vil sige, at de er udviklet til podcastmediet og bruger mediets styrke til eksempelvis - At folde historier eller samtaler ud i den form og længde, der passer til fortællingen og ikke sendefladen: At ramme en helt specifik niche og målgruppe. At skabe intime lytterum. At udvikle og bruge lyd som aktiv medfortæller, eller at give stemme til mennesker, der ellers ikke kommer til orde.

 

Priserne gives til podcasts, der er udkommet i perioden fra 01/11/2020 til 31/12/2021. Hvis de overordnede kriterier ikke er opfyldt, bliver podcasten ikke taget i betragtning.

bottom of page